Urd – var meget tæt på!

11. januar 2017

Stor tak til alle som gjorde en kæmpe indsats for at stormen Urd ikke skulle oversvømme de hårdt plagede borgeres genopførte huse igen i Jyllinge Nordmark. Det lykkedes næsten at holde vandet ude, men for dem som alligevel blev ramt er det en ringe trøst. I må starte forfra endnu en gang -- stor medfølelse for jeres situation. Håber I får en hurtig afklaring, så I kan komme videre.

Det lykkedes endnu en gang at mobilisere rigtig mange frivillige, som sammen med de offentlige myndigheder kæmpede kampen. Det er super flot!Nu står vi politikere så igen i kø for at komme og vise medfølelse -- og vi kan så håbe, at de relevante politikere også forstår, at NU skal vi have sikret området, så et stormvarsel ikke mere giver ondt i maven.

Som den politiker i Roskilde Byråd der bor tættest på området og selvfølgelig har fulgt alle stormene på tætteste hold, så mener jeg at fokus nu skal være på to områder. Det ene fokuspunkt er selvfølgelig at få fremdrift i digeprojektet. Det kan komme til at gå hurtigt, idet behandlingen af klagerne er lovet behandlet her i det kvartal vi lige har taget hul på. MEN det kan også komme til at tage lang tid, hvis afgørelserne ankes! Der er ingen lette løsninger, selv om erhvervsministeren lovede en færdigbehandling inden sommerferien. Det vil være helt fantastisk, men uden at være lyseslukker, så vil jeg godt se det, før jeg tror på det!

Af selvsamme grund er det andet fokus så, at der nu bliver udarbejdet en detaljeret beredskabsplan for området. Til min store overraskelse blev det klart for mig på takkemødet i mandags på rådhuset, at der efter nu tre super alvorlige stormflode, ikke foreligger en beredskabsplan for området. Det glemte borgmesteren at fortælle i sine mange taler og hun glemte også at fortælle at stormen URD i beredskabsmæssig forstand var en y hændelse, hvor beredskabet stort set skulle begynde forfra! Som formand for det tidligere beredskab burde borgmesteren have sørget for at der var en detaljeret beredskabsplan på plads. Det var der ikke! Vi blev reddet denne gang. Den største hjælp fik vi faktisk af vejret. Vi nåede en vandstand på 1,5. Var det blevet til 1,8, så var det gået rigtig galt!

Beskeden til os herude er så, at en beredskabsplan skal vi selv lave! Det er efter min opfattelse ikke rimeligt, idet udarbejdelsen af sådan en plan kæver dyb indsigt i hvorledes politi, beredskab, kommune m.fl. spiller sammen. I Venstre vil vi derfor tage sagen op i Byrådet, så vi næste gang -- gud forbyde det -- der slås alarm, så kan tage en mappe frem, som i detaljen beskriver hvem der skal gøre hvad og hvor det skal gøres. Det vil give ro på og ikke den forvirring vi oplevede denne gang.

Mit indlæg skal ikke opfattes som et sur opstød. Tværtimod er min hensigt, at bidrage til at skabe tryghed! Tryghed - så vi ikke en gang til skal ligge og holde på en water-tube i flere timer midt om natten uden at vide hvem der kommer først -- vand fra fjorden eller vand i water-tuben!

Evan Lynnerup (V), Medlem af Roskilde Byråd og medlem af regionsrådet i Region Sjælland